Search This Blog

About Me

My photo
Married woman, mom with five children, I,m a tailor, baking cake, biscuit, like to explore website, making friends, making bussines, I like shopping, holiday

Thursday, October 15, 2009

SPICY CRAB


Bahan A

1 mangkuk cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia

Bahan B

3 camca besar sos tiram
1 camca besar asam jawa + sedikit air
sedikit garam dan perasa

1 kg ketam


Cara2nya;-

1- kisar bahan A hingga halus dan tumis hingga
garing dan naik bau.
2- Masukkan sos tiram dan air asam jawa.
3- Masukkan ketam. tutup kuali dan biarkan 10 minit.
4- masukan garam dan perasa. Kacau , biarkan 10 minit lagi.
angkat dan hidangkan.

Friday, July 10, 2009

LAKSA JOHOR


LAKSA JOHOR

1 bungkus mee laksa/spaghetti.

Rendam dengan air sejuk sehingga kembang.
Didihkan air. Apabila laksa/spaghet tadi telah
kembang, masukkan kedalam air yang mendidih
dan biarkan sehingga lembut. Angkat dan sejuk-
kan.


Bahan untuk kuah

A:- 1 kg ikan kembung/apa saja jenis ikan yang
disukai. Di rebus atau dikukus. Asingkan
tulang dan kisar hingga halus. Tapiskan air
rebusan ikan tadi untuk digunankan sebagai
tambahan kuah.

B:- 1 mangkuk santan (1 biji kelapa)
1 senduk kelapa goring dibuat kerisik
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili

C:- 2 biji bawang besar,
3 biji bawang putih
200 gm udang kering
3 batang serai
1” halia
1” kunyit
¼” lengkuas
(dikisar)

Secekak daun kesum
Air asam jawa
3 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Bahan untuk hiasan

Daun kesum (dihiris halus)
Nenas (di hiris halus 1”)
Mentimun (dihiris halus 1”. Dibuang bahagian
tengahnya)
Cili merah (dihiris halus)
Bawang goring dan limau kesturi.

Sambal Belacan

10 biji cili padi
5 biji cili merah
1”belacan
Tumbukkan semua bahan diatas hingga halus.


Cara membuatnya:-

Kisar semua bahan C, panaskan minyak dan tumis
bahan yang dikisar tadi hingga garing, masukkan
serbuk cili, kacau hingga rata, masukkan pula
serbuk kari, kacau hingga rata, kemudian masukkan
Ikan yang telah dikisar dan kacau hingga rata.
Apabila telah naik minyaknya, masukkan santan
Dan air rebusan ikan tadi. Kacau rata dan biarkan
mendidih. Masukkan garam , air asam jawa, daun
kesum dan asam gelugor. Kacau hingga rata masuk-
pula kerisik. Kacau dan biarkan kuahnya pekat sedikit
barulah dihidangkan bersama sayur sayuran dan sambal
belacan sebagai hiasan.

Wednesday, June 24, 2009

ROTI JALA


"Roti Jala on my Mum's birthday and for Father's day."


ROTI JALA

Bahan untuk roti.

500 gm tepung gamdum
2 biji telur
1 sudu kecil garam
Air secukupnya

Gunakan pengisar supaya teksturnya lebih
Halus dan tidak berketul-ketul.

Masukkan telur , garam dan 2 cawan air ke-
mudian kisar. Buka penutup pengisar sewaktu
pengisar sedang berpusing, masukkan tepung
sedikit demi sedikit sehingga habis berselang
seli bersama air sehingga mendapat kepekatan
yang sesuai . Tidak terlalu pekat dan tidak ter-
lalu cair supaya dia dapat mengalir dengan
baik apabila di masukkan kedalam acuan.

Panaskan kuali leper, gunakan daun pandan
untuk meleser minyak . kemudian tuangkan
Bancuhan tepung tadi kedalam acuan dan
leserkan dan bentukan diatas kuali. Biarkan
seketika dan angkat. Ulangkan sehingga adu-
nan tadi habis dan bolihlah dihidangkan ber-
kuah kari atau dalca.

TEMPE GORENG SPESIAL


"My family favorite snack."
TEMPE GORENG SPESIAL


Bahan-bahannya:-

A:- 10 keping tempe

Dikelar-kelarkan permukaan tempe depan &
Belakang, supaya meresap dengan sempurna
Bahan perapan.


B:- 1” kunyit
3 biji bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar serbuk cili
1 susu kecil garam
Secubit serbuk perasa
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menggoreng

Kisarkan bahan diatas sehingga halus, dan
Curahkan keatas tempe yang telah dikelar
Tadi dan perap selama ½ hinga 1 jam lama-
nya kemudian di goring dalam minyak yang
betul-betul panas, supaya minyak tidak serap
ke dalam tempe tadi. Balik balikan tempe se-
hingga warna kekuningan dan garing. Angkat
dan hidangkan bersama sos cili padi.


C:- SOS

10 biji cili padi
2 biji bawang putih
Kicap manis secukupnya


Kisarkan semua bahan hingga halus
Dan sediakan untuk hidangan.

Saturday, June 20, 2009

Chocolate Brownies


"Alamak, tadi terlupa nak amik gambar
sebelum potong.....bolehlah.....recepi ni amik
kat blog Alin...CT cake."


"yang ni dah potong dah......lembutnya....gebu...a"

TWITT