Search This Blog

About Me

My photo
Married woman, mom with five children, I,m a tailor, baking cake, biscuit, like to explore website, making friends, making bussines, I like shopping, holiday

Friday, July 10, 2009

LAKSA JOHOR


LAKSA JOHOR

1 bungkus mee laksa/spaghetti.

Rendam dengan air sejuk sehingga kembang.
Didihkan air. Apabila laksa/spaghet tadi telah
kembang, masukkan kedalam air yang mendidih
dan biarkan sehingga lembut. Angkat dan sejuk-
kan.


Bahan untuk kuah

A:- 1 kg ikan kembung/apa saja jenis ikan yang
disukai. Di rebus atau dikukus. Asingkan
tulang dan kisar hingga halus. Tapiskan air
rebusan ikan tadi untuk digunankan sebagai
tambahan kuah.

B:- 1 mangkuk santan (1 biji kelapa)
1 senduk kelapa goring dibuat kerisik
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili

C:- 2 biji bawang besar,
3 biji bawang putih
200 gm udang kering
3 batang serai
1” halia
1” kunyit
¼” lengkuas
(dikisar)

Secekak daun kesum
Air asam jawa
3 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Bahan untuk hiasan

Daun kesum (dihiris halus)
Nenas (di hiris halus 1”)
Mentimun (dihiris halus 1”. Dibuang bahagian
tengahnya)
Cili merah (dihiris halus)
Bawang goring dan limau kesturi.

Sambal Belacan

10 biji cili padi
5 biji cili merah
1”belacan
Tumbukkan semua bahan diatas hingga halus.


Cara membuatnya:-

Kisar semua bahan C, panaskan minyak dan tumis
bahan yang dikisar tadi hingga garing, masukkan
serbuk cili, kacau hingga rata, masukkan pula
serbuk kari, kacau hingga rata, kemudian masukkan
Ikan yang telah dikisar dan kacau hingga rata.
Apabila telah naik minyaknya, masukkan santan
Dan air rebusan ikan tadi. Kacau rata dan biarkan
mendidih. Masukkan garam , air asam jawa, daun
kesum dan asam gelugor. Kacau hingga rata masuk-
pula kerisik. Kacau dan biarkan kuahnya pekat sedikit
barulah dihidangkan bersama sayur sayuran dan sambal
belacan sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment

TWITT