Search This Blog

About Me

My photo
Married woman, mom with five children, I,m a tailor, baking cake, biscuit, like to explore website, making friends, making bussines, I like shopping, holiday

Thursday, October 15, 2009

BABY BIRTHDAY




















Wahida 1st birthday.

SIAKAP 3 RASA
















Bahan2

1 ekor ikan siakap (sederhana)
1 biji mangga dipotong dadu
1 cawan nenas dipotong dadu
2 bawang besar di potong dadu
20 biji cili padi )
3 ulas bawang putih ) di kisar
1" halia )
2 camca besar sos tiram
sedikit garam & seruk perasa


Cara2nya;-

1- Ikan siakap di siang dan greng tepung. ketepikan.
2- Tumiskan bahan yang dikisar tadi.
3- Masukkan sos tiram, kacau hngga naik bau.
4- Masukkan bahah yang di potong dadu tadi. kacau rata.
5- Masukkan garam dan sedikit perasa ikut citarasa.
6- Tambahkan sedikit air, biarkan mendidih.
7- Masukkan ikan kedalam pinggan dan tuangkan sos yang
telah mendidih tadi keatas ikan.


Selamat Mencuba

ASAM PEDAS ORIGINAL
















Bahan A

1 senduk serbuk cili
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1" kunyit
2 camca besar serbuk lada hitam
1 senduk minyak untuk menumis

Bahan B

1 kg ikan (apa saja
2 camca besar asam jawa + 1 cawan air
1/2 litter air sejuk



caranya;-

1- kisar semua bahan A dan tumis hingga garing dan naik baunya.
2- masukkan 1/2 litter air tadi, kacau rata dan biarkan mendidih.
3- masukkan ikan, biarkan 1/2 masak
4- masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih selama 10 minit
dan angkat. bolehlah dihidang.

*tip - kalau memasak ikan sembilang, duri, pari dll. masukkan
sedikit daun kesum.

SPICY CRAB


Bahan A

1 mangkuk cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia

Bahan B

3 camca besar sos tiram
1 camca besar asam jawa + sedikit air
sedikit garam dan perasa

1 kg ketam


Cara2nya;-

1- kisar bahan A hingga halus dan tumis hingga
garing dan naik bau.
2- Masukkan sos tiram dan air asam jawa.
3- Masukkan ketam. tutup kuali dan biarkan 10 minit.
4- masukan garam dan perasa. Kacau , biarkan 10 minit lagi.
angkat dan hidangkan.

TWITT