Search This Blog

About Me

My photo
Married woman, mom with five children, I,m a tailor, baking cake, biscuit, like to explore website, making friends, making bussines, I like shopping, holiday

Thursday, October 15, 2009

BABY BIRTHDAY




















Wahida 1st birthday.

SIAKAP 3 RASA
















Bahan2

1 ekor ikan siakap (sederhana)
1 biji mangga dipotong dadu
1 cawan nenas dipotong dadu
2 bawang besar di potong dadu
20 biji cili padi )
3 ulas bawang putih ) di kisar
1" halia )
2 camca besar sos tiram
sedikit garam & seruk perasa


Cara2nya;-

1- Ikan siakap di siang dan greng tepung. ketepikan.
2- Tumiskan bahan yang dikisar tadi.
3- Masukkan sos tiram, kacau hngga naik bau.
4- Masukkan bahah yang di potong dadu tadi. kacau rata.
5- Masukkan garam dan sedikit perasa ikut citarasa.
6- Tambahkan sedikit air, biarkan mendidih.
7- Masukkan ikan kedalam pinggan dan tuangkan sos yang
telah mendidih tadi keatas ikan.


Selamat Mencuba

ASAM PEDAS ORIGINAL
















Bahan A

1 senduk serbuk cili
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1" kunyit
2 camca besar serbuk lada hitam
1 senduk minyak untuk menumis

Bahan B

1 kg ikan (apa saja
2 camca besar asam jawa + 1 cawan air
1/2 litter air sejuk



caranya;-

1- kisar semua bahan A dan tumis hingga garing dan naik baunya.
2- masukkan 1/2 litter air tadi, kacau rata dan biarkan mendidih.
3- masukkan ikan, biarkan 1/2 masak
4- masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih selama 10 minit
dan angkat. bolehlah dihidang.

*tip - kalau memasak ikan sembilang, duri, pari dll. masukkan
sedikit daun kesum.

SPICY CRAB


Bahan A

1 mangkuk cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia

Bahan B

3 camca besar sos tiram
1 camca besar asam jawa + sedikit air
sedikit garam dan perasa

1 kg ketam


Cara2nya;-

1- kisar bahan A hingga halus dan tumis hingga
garing dan naik bau.
2- Masukkan sos tiram dan air asam jawa.
3- Masukkan ketam. tutup kuali dan biarkan 10 minit.
4- masukan garam dan perasa. Kacau , biarkan 10 minit lagi.
angkat dan hidangkan.

Friday, July 10, 2009

LAKSA JOHOR


LAKSA JOHOR

1 bungkus mee laksa/spaghetti.

Rendam dengan air sejuk sehingga kembang.
Didihkan air. Apabila laksa/spaghet tadi telah
kembang, masukkan kedalam air yang mendidih
dan biarkan sehingga lembut. Angkat dan sejuk-
kan.


Bahan untuk kuah

A:- 1 kg ikan kembung/apa saja jenis ikan yang
disukai. Di rebus atau dikukus. Asingkan
tulang dan kisar hingga halus. Tapiskan air
rebusan ikan tadi untuk digunankan sebagai
tambahan kuah.

B:- 1 mangkuk santan (1 biji kelapa)
1 senduk kelapa goring dibuat kerisik
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili

C:- 2 biji bawang besar,
3 biji bawang putih
200 gm udang kering
3 batang serai
1” halia
1” kunyit
¼” lengkuas
(dikisar)

Secekak daun kesum
Air asam jawa
3 keping asam gelugor
garam secukup rasa

Bahan untuk hiasan

Daun kesum (dihiris halus)
Nenas (di hiris halus 1”)
Mentimun (dihiris halus 1”. Dibuang bahagian
tengahnya)
Cili merah (dihiris halus)
Bawang goring dan limau kesturi.

Sambal Belacan

10 biji cili padi
5 biji cili merah
1”belacan
Tumbukkan semua bahan diatas hingga halus.


Cara membuatnya:-

Kisar semua bahan C, panaskan minyak dan tumis
bahan yang dikisar tadi hingga garing, masukkan
serbuk cili, kacau hingga rata, masukkan pula
serbuk kari, kacau hingga rata, kemudian masukkan
Ikan yang telah dikisar dan kacau hingga rata.
Apabila telah naik minyaknya, masukkan santan
Dan air rebusan ikan tadi. Kacau rata dan biarkan
mendidih. Masukkan garam , air asam jawa, daun
kesum dan asam gelugor. Kacau hingga rata masuk-
pula kerisik. Kacau dan biarkan kuahnya pekat sedikit
barulah dihidangkan bersama sayur sayuran dan sambal
belacan sebagai hiasan.

TWITT