Search This Blog

About Me

My photo
Married woman, mom with five children, I,m a tailor, baking cake, biscuit, like to explore website, making friends, making bussines, I like shopping, holiday

Thursday, May 21, 2009

SATAY


5 biji bawang putih }
5 biji bawang merah } semua bahan
1 in kunyit } ini dikisar dgn
1/2 in halia } blender kering/
1/4 in lengkuas } ditumbuk
5 batang serai } halus
3 sudu besar jintan kasar }
1 sudu besar jintan halus }
3 sudu besar renpah kari daging adabi }
1 sudu teh garam
4 senduk gula
1kg daging {dipotong nipis 1 in}
(satu cucuk 4 ketul daging)

Gaulkan semua bahan yang dikisar tadi bersama
Daging , garam dan gula.
Rasa nya secukup rasa. Kalau kurang gula, tambah
Gula, kalau kurang garam tambah garam.
Gula itu berfungsi sebagai bahan yang melembutkan
daging . lagi banyak gula lagi lembut daging.
Perapkan selama sehari untuk mendapatkan rasa
Yang lebih sedap.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

TWITT