Search This Blog
About Me
- nekmba
- Married woman, mom with five children, I,m a tailor, baking cake, biscuit, like to explore website, making friends, making bussines, I like shopping, holiday
Wednesday, June 24, 2009
ROTI JALA
"Roti Jala on my Mum's birthday and for Father's day."
ROTI JALA
Bahan untuk roti.
500 gm tepung gamdum
2 biji telur
1 sudu kecil garam
Air secukupnya
Gunakan pengisar supaya teksturnya lebih
Halus dan tidak berketul-ketul.
Masukkan telur , garam dan 2 cawan air ke-
mudian kisar. Buka penutup pengisar sewaktu
pengisar sedang berpusing, masukkan tepung
sedikit demi sedikit sehingga habis berselang
seli bersama air sehingga mendapat kepekatan
yang sesuai . Tidak terlalu pekat dan tidak ter-
lalu cair supaya dia dapat mengalir dengan
baik apabila di masukkan kedalam acuan.
Panaskan kuali leper, gunakan daun pandan
untuk meleser minyak . kemudian tuangkan
Bancuhan tepung tadi kedalam acuan dan
leserkan dan bentukan diatas kuali. Biarkan
seketika dan angkat. Ulangkan sehingga adu-
nan tadi habis dan bolihlah dihidangkan ber-
kuah kari atau dalca.
TEMPE GORENG SPESIAL
"My family favorite snack."
TEMPE GORENG SPESIAL
Bahan-bahannya:-
A:- 10 keping tempe
Dikelar-kelarkan permukaan tempe depan &
Belakang, supaya meresap dengan sempurna
Bahan perapan.
B:- 1” kunyit
3 biji bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar serbuk cili
1 susu kecil garam
Secubit serbuk perasa
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menggoreng
Kisarkan bahan diatas sehingga halus, dan
Curahkan keatas tempe yang telah dikelar
Tadi dan perap selama ½ hinga 1 jam lama-
nya kemudian di goring dalam minyak yang
betul-betul panas, supaya minyak tidak serap
ke dalam tempe tadi. Balik balikan tempe se-
hingga warna kekuningan dan garing. Angkat
dan hidangkan bersama sos cili padi.
C:- SOS
10 biji cili padi
2 biji bawang putih
Kicap manis secukupnya
Kisarkan semua bahan hingga halus
Dan sediakan untuk hidangan.
Subscribe to:
Posts (Atom)